MERHABA !

What is Green Pop?
"Green Pop" is a general name of the popular music which is commonly listening by muslim youth in the world. The reasons of coming on the scene of popular islamic music may differ from one country to to the other. However, it is the fact that the cd's of popular islamic music groups are among the best sellers. Within the framework of this study we will concentrate on the factors stimulating the rise of popular islamic music in different countries, the musical patterns they choose.
Last word; we will be happy to publish here any contributory articles, news about islamic popular music,... of you by giving links to your blogs/websites.
Yesil

Yeşil Pop Nedir?
Özellikle 1980'lerden başlayarak, yoğun olarak gençlerin dinlediği bir müzik akımına verilen genel bir adlandırma "Yeşil Pop". İsim babası konusunda çeşitli spekülasyonlar var. Ortaya çıkış nedenleri farklı ülkelerde farklı nedenlere dayansa da, Amerika'da, Avrupa'da, Türkiye'de ve diğer tüm İslam ülkelerinde gençler tarafından yaygın olarak dinleniyor, cd'ler, kasetler satış rekorları kırıyor, konserlere yer bulmak mümkün olmuyor.
Bu çalışmada, bu tarz müziğin ortaya çıkış nedenlerini, hangi ezgisel kalıpların daha çok tercih edildiğini örneklerle inceleyeceğiz.
Bu konuda yazılmış makale, haber duyurusu gibi konu ile ilgili yazılarınızı, bloğunuza/sitenize link vererek yayınlamaktan memnuniyet duyacağız.
Yeşil
===========================================

26.10.2007

Why Islam? Why Yusuf? - Niye İslam? Niye Yusuf?

ENGLISH (Türkçe için aşağıya doğru gidiniz.)

WHY ISLAM? WHY YUSUF?

Cat says that " ... he (his brother) brought back a translation of the Qur'an. When I received the Qur'an, a guidance that would explain everything to me: Who I was, What was the purpose of life, What was the reality and what would be the reality, and Where I came from...." Click for the full text of "How I came to Islam"
At this point he wants to be a Muslim. He thougt that every question in his mind has an answer in Qur'an.
He choosed " YUSUF " as his third name in his life (after Demetere and Cat) because he was deeply impressed of the life of Prophet Yusuf.
Yusuf has suffered to much on the way of the Truth. Cat found
similarities between him and himselves.
As a musician, after converting Islam, his main question was:

IS MUSIC PROHIBITED IN ISLAM?

He found himselves in an environment of discussion. There is no clear and final answer for that question. Some argue that music is absolutely prohibited in Islam by referring some holy verses in Qur'an.
According to some others music is not prohibited in Islam. Noble Verse 4:163 " We have sent thee inspiration, as We sent it to Noah and the Messengers after him: We sent inspiration to Abraham, İsmail, Isaac, Jacob and the Tribes , to Jesus, Job, Jonah, Aaron and Solomon, and to David We gave the Psalms."
The third group is in between: They are still discussing and trying to find a middle way.

Please find below quotes of Cat Stevens / Yusuf Islam about music. You will follow his changing opinions. My personal view is that he will play guitar again in coming near future !

1- " Because I don't play guitar any more, African harmonies and rhythms have been an inspiration to me. I love the raw origin of the sound. It complements my voice and words naturally."

2- " I've studied varios schools of thought... I acknowledge that some Muslims consider music prohibited, but I've found a lot of evidence from the life of the Prophet to show that he allowed certainly, but even encouraged, music at certain times."

3- " I've used a very conservative approach. You only hear my own voice, a slight choral accompaniment and drums. Let's say that's the safest option according to certain Islamic schools of thought. I've made minimal use of musical instruments, and in some schools of thought in Islam musical instruments are disapproved of."

4- " Music is a lady that I still love because she gives me the air that I breathe. We need all sorts of nourishment. And music satisfies and nourishes the hunger within ourselves for connection and harmony."

5- " Music is a part of God's universe"

You can also follow his new music life as Yusuf Islam from his new discography: He initially started to make cd's mainly based on words and nowadays he puts also some musical instruments in his songs and supports Muslim rap and muslim hip hop groups...


TÜRKÇE (For english please scroll up)

YA MÜZİK HARAMSA ...?

Bütün ömrü boyunca müzik yapmış, hayatını müzikle kazanmış ve sonra da din değiştirmiş biri için bu sorunun ağırlığını düşünebiliyor musunuz? Hayatta yapmayı bildiği tek şey var ve bu da İslam dininde üzerinde tam olarak anlaşma sağlanmamış bir husus. Onun bu konuda kendi kendine sorduğu sorular ve bu sorulara zaman içinde verdiği cevaplar bu çalışmanın da en can alıcı noktalarından biri.
Çünkü eğer müzik İslam'da haramsa müzik ile uğraşanların hatta dinleyenlerin tümü günahkar mı?
Yoksa sadece bazı enstrumanları kullanmak mı günah?
Ya da hangi amaçlar için yapıldığına mı bakmalı?
Çeşitli İslam ekolleri bu konuda birbirinden farklı üç cevap bulmuşlar bu sorulara.
Bir grup alim Kuran'dan örnekler vererek ( Lokman-6, Isra 63/65, Necm 59/61, Enfal-35 ) müziğin her türünün (birkaç istisna hariç - mücahitleri teşvik eden marşlar, ninniler ve içsıkıntısını yok eden ilahi ve nağmeler - ) haram olduğunu söylemiş,
diğer bir grup ise yine Kuran'a müracaat ederek aksi görüşü savunmuşlardır. 3.grup ise orta yolu seçerek müziğin değil ama bazı enstrumanların aşırı kullanılmasını eleştirmekte ve müziğin ne amaçla yapıldığına bakılması gerektiğini söylemişlerdir. Son islami pop idollerinden olan Sami Yusuf ta bu görüşü savunmaktadır.

Yusuf İslam ise Can Dündar ile yaptığı bir röportajda şunları söylüyor:
" Müzik mübah mı? Islam'da müziğe yer var mı? O zamanlar müziğin İslam'daki yerini araştırırken vardığım nokta şuydu: Eğer şarkı sözleriniz günahkar değilse, müzik yapmaya dinen bir engel yoktur. Kuran bir yasak koymuyordu hatta Hz. Peygamber tersine, yolda işte, düğünde hatta savaşta şarkı söylenmesini teşvik ediyordu. Ama bugün müzik, Peygamberin sözünü ettiği bir türde şarkı söylemenin çok ötesinde bir sektöre, dev bir endüstriye dönüştü. İbadeti engelleyen bir ticaret haline geldi. Bu yüzden sonunda müziğin aleyhinde bir yoruma vardım. Müziği inançlarınız doğrultusunda kullanmak mümkün değil mi? Bu hep cevabını aradığımbir soru. Kendime hep şunu soruyorum: Bunu Allah için mi yapıyorum, yoksa kendim için mi? İşte bu noktada kendimi rahat hissetmiyorum. Belki hiçbir zaman profesyonel olmamış, ğlaklar yapmamış, şöhrete ulaşmamış biri için normal olabilir, ama ben müzikle tatmin olmak ve müzikten para kazanmak konusunda öyle eğitildim ki, bu özel durumum nedeniyle müzik konusunda tutucu davranıyorum..."

Yine onun ağzından kronolojik sıraya göre müzik ile ilgili düşüncelerini dinleyelim:

1- Artık gitar çalmadığım için, Afrika armoni ve ritmleri benim için esin kaynağı oluyor. Sesin ham kaynağını seviyorum. Sesimi ve sözlerimi doğal olarak tamamlıyorlar.

2- " Birçok İslami ekolu araştırdım. Bazı müslümanların müziği haram olarak kabul ettiklerini gördüm. Ama Hz. Peygamberin hayatını incelediğimde, O'nun müziğe izin verdiğini ve bazı zamanlarda ise teşvik ettiğini gördüm."

3- " Muhafazakar yaklaşıyorum. Sadece sesimi ve ona hafifçe eşlik eden koro ve vurmalıları duyuyorsunuz. Bu bazı islami ekollere karşı en güvenli seçenekti. Enstrumanların kullanımını enaza indirdim, bazı islami çevrelerce enstrumanlar tasvip edilmiyor."

4- " Müzik hala sevdiğim bir leydidir. Çünkü bana soluduğum havayı o veriyor. Hepimiz beslenmeliyiz ve müzik de içimizdeki uyum ve bağlantı açlığımızı tatmin ediyor ve besliyor."

5- " Müzik Allah'ın aleminin bir parçasıdır."

Hiç yorum yok: