MERHABA !

What is Green Pop?
"Green Pop" is a general name of the popular music which is commonly listening by muslim youth in the world. The reasons of coming on the scene of popular islamic music may differ from one country to to the other. However, it is the fact that the cd's of popular islamic music groups are among the best sellers. Within the framework of this study we will concentrate on the factors stimulating the rise of popular islamic music in different countries, the musical patterns they choose.
Last word; we will be happy to publish here any contributory articles, news about islamic popular music,... of you by giving links to your blogs/websites.
Yesil

Yeşil Pop Nedir?
Özellikle 1980'lerden başlayarak, yoğun olarak gençlerin dinlediği bir müzik akımına verilen genel bir adlandırma "Yeşil Pop". İsim babası konusunda çeşitli spekülasyonlar var. Ortaya çıkış nedenleri farklı ülkelerde farklı nedenlere dayansa da, Amerika'da, Avrupa'da, Türkiye'de ve diğer tüm İslam ülkelerinde gençler tarafından yaygın olarak dinleniyor, cd'ler, kasetler satış rekorları kırıyor, konserlere yer bulmak mümkün olmuyor.
Bu çalışmada, bu tarz müziğin ortaya çıkış nedenlerini, hangi ezgisel kalıpların daha çok tercih edildiğini örneklerle inceleyeceğiz.
Bu konuda yazılmış makale, haber duyurusu gibi konu ile ilgili yazılarınızı, bloğunuza/sitenize link vererek yayınlamaktan memnuniyet duyacağız.
Yeşil
===========================================

26.10.2007

A Star: Cat Stevens / Yusuf Islam : Bir Yıldız

ENGLISH (Türkçe için aşağıya doğru gidiniz.)

Who is Cat Stevens / Yusuf Islam?

Famous english singer and songwriter. He is english, however his mother is from Sweden and father from greek part of Cyprus. He was born on July 21,1948. His first name is Demetre Stephen Georgiou. He is popular with his second name: Cat Stevens. But now we call him as Yusuf Islam.

Even this short prologue shows you the uniquity of the person in question. You may guess his journey to the inside of his personality and soul. He was a hopeless enemy of turks in his early youth. Hence his father is a greek cypriot. (However, he has visited Turkey and gave concerts in Turkey later on, after choosing Islam.) Later, he try to solve his inner problems by using drugs and alcohol. However, his life long he searched the methods of different religious and philosophical methods to find the truth.

But, our main concern begins in 1978 when he choose Islam. He began to read Quran when his brother brought him Quran from Jerusalem. Some others argue that his famous song "My Lady D'Arbanville " is the most important milestone in his life. I'm adding below the lyrics of that song for your evaluation.
Click to listen

During that period of his life, he searched tried to read and examine every philosophical approach which may fulfill to help his feelings of emptiness.
His famous songs of "Jesus" ( click to listen )and "Katmandu" are just two examples of that period. Below are the lyrics of these songs for your evaluation.

We will study next why he choosed "Yusuf " as his new name, and how he solved his main question in his new life: Can he continue to play guitar and make music after choosing Islam?


TÜRKÇE (For english please scroll up)

CAT STEVENS / YUSUF ISLAM KİMDİR?

İngilizdir, ama İsveçli bir anne ve Kıbrıslı rum bir babanın oğludur. Londra'da doğmuştur. (21.Temmuz. 1948 ) Asıl adı Demetre Stephen Georgiou'dur. Dünya onu Cat Stevens olarak tanıdı. Şimdiki adı Yusuf Islam. Bu başlangıç cümleleri bile ne kadar zor bir adam olduğunun kanıtı. Cat Stevens / Yusuf İslam bütün hayatı boyunca birbirinden çok farklı etkilerin içinde kalmış, bu da onu hayatının her döneminde değişik görüşleri ve yaklaşımları incelemesine, hayatının farklı dönemlerinde farklı görüşleri ifade etmesine neden olmuştur. Çoğu kişi bilmez, babasının da etkisiyle ilk gençlik yıllarında iflah olmaz bir türk düşmanıydı. Değil Türklerden ve türklerle ilgili şeylerden, "Türk" kelimesinden bile nefret ettiğini çeşitli kereler açıklamaktan çekinmemiştir.

Cat Stevens listeleri alt-üst eden, herkesin gençliğinde ille bir kaç parçasını severek / ezberleyerek dinlediği bir pop-stardı.
Bizi ilgilendiren bölüm ise 1978 yılında başlıyor. Cat Stevens iken doğup , büyüdüğü , yaşadığı hayat onu farklı görüşleri ve dinleri incelemeye sevketmiş, bu arayışları sırasındaki ruhsal gezintileri bir çok albumüne konu olmuştur. Alkol, uyuşturucu dahil herşeyi deneyip ruhundaki fırtınaları dindiremeyen Cat Stevens, kardeşinin Kudüs'ten getirdiği Kuran'ı incelemeye başlamış ve başlangıçta hep eksik / hatalı / mantıksız yerler arayıp bulmaya çabalamıştır. Kendisi öyle diyor. Okudukça etkilenmiş, etkilendikçe İslam'a ilgisi artmıştır. Kimilerine göre ise ünlü parçası " My Lady D'arbanville " onun İslam'a geçişteki dönüm noktasıdır: Alkol veya uyuşturucu almış iken seviştiği kadını sabah kendine geldiğinde yanında ölü olarak bulması onu hayatında köklü değişiklikler yapmaya sevketmiştir.
"My Lady D'Arbanville " in sözleri şöyledir:
( Dinlemek için tıklayın )


" My lady D'arbanville, why do you sleep so still?
I'll wake you tomorrow
and you will be my fill, yes, you will be my fill.
My Lady D'arbanville, why does it grieve me so?
but your heart seems so silent.
Why do you breathe so low, why do you breathe so low?
My lady D'arbanville, why do you sleep so still?
I'll wake you tomorrow
and you will be my fill, yes, you will be my fill.
My Lady D'arbanville, you look so cold tonight.
Your lips feel like winter,
Your skin has turned to white, your skin has turned to white.
I loved you my lady, though in your grave you lie
I'll always be with you
this rose will never die, this rose will never die."

Çevirisi ise aşağı yukarı şöyle:

"Leydim hala niçin uyuyorsun?
Yarın seni uyandıracağım.
Ve sen benim sevgilim olacaksın,evet, sen benim sevgilim olacaksın.
Leydim niçin böyle kederleniyorum?
Ama senin kalbin çok sessiz görünüyor.
Niçin böyle zayıf nefes alıyorsun?
Leydim bu gece çok soğuk görünüyorsun.
Dudakların sanki kış gibi.
Tenin beyaza dönmüş
Seni sevdim leydim, içinde yattığın mezara rağmen.
Hep seninle olacağım
Bu aşk (gül) ölmeyecek, bu aşk ölmeyecek."

Yusuf Islam - Cat Stevens -

Ruhsal karmaşa yaşadığı ve arayış içinde olduğu zamanlarda yaptığı şarkılar onun nasıl ruhsal gel-gitler içinde olduğunu ve ruhundaki boşluğu dolduracak bir yol gösterici aradığının belgeleridir. Bu dönemde yaptığı parçalardan olan "Jesus"
( dinlemek için tıklayın )ve "Katmandu" nun sözleri aşağıda verilmiştir.

JESUS
They used to call him Jesus
Long time ago
They're still calling him Jesus
Don't you know
They crossed the wood and hanged him
A long time ago
They still misunderstand him
Those who don't know
And in the evening his love will lead the blind
In every secret corner there in your mind

They called him Gautama Buddha
Oh long time ago
He turned the world to order
Don't you know
He used to sit knowing
Oh long time ago
Where you and me were going
And in the evening his love will lead the blind


KATMANDU
I sit beside the dark
Beneath the mire
Cold gray dusty day
The morning sky

Katmandu I'll soon be seeing you
And your strange bewildering time
Will hold me down (R)

Chop me some broken wood
We'll start a fire
White warm light the dawn
And help me see
Old Satan's tree
(R)
Pass me my hat and coat
Lock up the cabin
Slow night treat me right
until I go
Be nice to know

NİYE YUSUF ?
Kuran okurken Hz. Yusuf'un hayatı onu derinden etkilemişti. Hz. Yusuf birçok felaketle karşılaşmış ama sonunda doğru bulmuş selamete ermişti. Bu sureyi okurken ağladığını ve kalbinin İslam'a açıldığını, kendine yeni isim olarak da Yusuf'u seçtiğini anlatıyor. İçinde bulunduğu arayış döneminde Hz. Yusuf'un yaşadıkları ile kendi hayatı arasında bir paralellik kurmuş ve Hz Yusuf onun İslam'ı seçmesinde önemli bir unsur olmuştu.

YA MÜZİK HARAMSA...?
İslamı seçmişti seçmesine, Londra Merkez Camii'nde 1978 yılında müslüman olmuştu ama bir soru içini kemirip duruyordu: Bildiği tek iş müzikti ve müzik Islam dininde pek de hoş karşılanmıyordu. Müzik haram mıydı, yoksa mubah mı?
Bu sorunun Cat Stevens / Yusuf Islam için zaman içinde değişen cevaplarını bir sonraki sayfamızda bulacağız: Niye İslam? Niye Yusuf?

Hiç yorum yok: